over mij

Ik maak vrouwelijke torsen uit steen, hout, en brons.
Mijn beelden zijn een zoektocht naar een combinatie van abstractie, vorm en contour.
De resultaten zijn monumentale beelden: aaibaar maar tegelijkertijd ongenaakbaar.
Een ode aan de vrouwelijke schoonheid.

Ik werk gedeeltelijk in mijn atelier in Velp, bij Arnhem en in Coutures (Frankrijk).
Wanneer ik s’ ochtends begin met werken, geniet ik van de zon die mijn beeld beschijnt. Het strijklicht tast mijn beeld af. In dit prachtige licht kan ik goed werken en de juiste vormen en contouren in mijn beelden  krijgen.

Alle beelden zijn uniek; met de hand gehouwen uit steen of hout, of gegoten in brons en handmatig gepolijst of gepatineerd.

Ik nodig u graag uit mijn werk en het maakproces op deze site te bekijken of een afspraak te maken voor een bezoek aan mijn atelier.

 Paul Dekkers, beeldhouwer

Beschouwing Wim Zorn, beeldend kunstenaar, december 2022

Ik liep om me te ontspannen dit najaar binnen bij een expositie in Arnhem.

Mijn aandacht werd getrokken naar forse beelden, imponerend eigentijds. Met lijnen die het vrouwelijk lichaam verraden maar kennelijk niet tot vrouwelijk lichaam als einddoel moesten leiden. Een versmelting van materialen, structuren en een vormgeving die niet gehinderd wordt door de beperking van de verhoudingen van een menselijk lichaam. Een grote foto van één van zijn werken in een landschappelijke omgeving, bevestigde mijn gevoelens. Deze beelden gaan een symbiose aan met hun omgeving. De foto toont het moment dat een beeld wordt losgelaten door de maker en daarna een nieuwe realiteit aangaat.

Ik wilde weten wie Paul Dekkers is. Hij vertelde me vele jaren interieurontwerper te zijn geweest. Een ruimte beleven en maken was lange tijd zijn vak geweest. Maar dat was altijd werken binnen het kader van een opdracht. Hij wilde vrij zijn in de beleving van het dagelijks bezig zijn. Dit bracht hem tot het beeldhouwen.

Het beeldend proces begint bij hem op klein formaat.

Voor Paul Dekkers is modelwas het materiaal dat in de eerste fase het best naar zijn handen luistert. Ook hij gebruikt graag de vrouwelijke lijnen in een beeld zonder aan een afgietsel van een lichaam te werken. Paul schaaft en wrijft de was tot een vorm die zijn inspiratie voor een beeld op groot formaat tot stand brengt. Hij weet hoe subtiel hoogte lengte en omvangdimensies, de door hem gewenste effecten bepalen in de vrije vorm die hij vooraf heeft vastgesteld.

Pas dan gaat hij het duel aan met materialen als marmer, natuursteen, hout of staal. Hij heeft een sterk lichaam, dat gestuurd door zijn beleving elk materiaal naar zijn vooraf gemaakte modellen weet te vormen.

Paul Dekkers maakt geen beelden. Hij maakt beelden tot kunst.

Wim Zorn, december 2022.